7 kokemisen arvoista kesäfestaria Suomessa

Pitkän ja pimeän talven jälkeen kulttuurielämä herää henkiin, tehden kesästä tärkeimmän ajan kaikenlaisille juhlille Suomessa. Kansainvälisiltä ja kansallisilta musiikkifestivaaleilta elokuviin ja suomalaiseen tangoon, me listasimme seitsemän parasta kesäfestivaalia Suomessa, jota ei kannata missata!

Midnight Sun Film Festival

Vuodesta 1986 Sodankylän Elokuvajuhlat, joka on festivaalin alkuperäinen nimi, on pidetty Pohjois-Suomessa Sodankylässä. Festivaali järjestetään normaalisti kesäkuun toisella viikolla, ja se esittää kansallisia ja kansainvälisiä elokuvia viisi päivää peräkkäin ilman taukoja. Jotkut kuuluisimmista Midnight Sun Film Festivalin vieraista ovat sisältäneet Miloš Formanin, Jim Jarmuschin ja Francis Ford Coppolan.

Seinäjoen Tangomarkkinat

Tangomusiikkifestivaali tangomarkkinat, ovat vanhin tämän tyyppinen festivaali koko maailmassa. Vuodesta 1987 alkaen Seinäjoella vuosittain pidettävä festivaali kokoaa kaikki tangon ystävät laulajista ja säveltäjistä tanssijoihin yhteen. Tangolaulajille järjestetään kilpailu sekä naisille että miehille, joiden voittajille annetaan festivaalin lopussa Tango Royal -palkinto. Seinäjoen kaupunki huipentuu heinäkuun puolivälissä järjestettävään festivaaliin, jossa on ollut yli 100 000 kävijää vuosien varrella.

Kaustisen kansanmusiikkifestivaali

Pohjoismaiden suurin kansanmusiikki- ja tanssitapahtuma, Kaustisen kansanmusiikkifestivaali esittää kansallisia ja kansainvälisiä taiteilijoita ympäri maailmaa viikon ajan maan länsiosassa sijaitsevan Kaustisen kaupungissa. Festivaali on ollut olemassa vuodesta 1968, ylittäen asiakkaiden odotukset ensimmäisellä kerralla. Tänä päivänä festareilla esiintyy yli 3000 taiteilijaa ja vierailee yli 100 000 kävijää vuosittain.

Kuhmon kamarimusiikkifestivaali

Niille, jotka nauttivat klassisesta musiikista ja tarkemmin kamarimusiikista, menevät Itä-Suomeen Kuhmon kamarimusiikkifestareille. Tämä kahden viikon festivaali heinäkuun lopulla esittää viisi konserttia joka päivä, kamarimusiikkiklassikoita ja nykyaikaisempia kappaleita, joita esitetään eri kokoonpanojen muodossa. Ensimmäinen festivaali pidettiin vuonna 1970, ja Kuhmon kamarimusiikki on viidenneksi suurin festivaali Suomessa kävijöiden määrän osalta.

Ilosaarirockissa

Kansainvälisten ja kansallisten taiteilijoiden palveluksessa vuodesta 1971, ilosaarirock on Suomen toiseksi vanhin rockfestivaali, jonka järjestävät pääasiassa vapaaehtoistyöntekijät. Viime vuosien pääesiintyjinä ovat olleet esimerkiksi Portishead, Imagine Dragon ja First Aid Kit. Festivaali palvelee erinomaista syytä Suomen itäosassa ja tutustua Joensuun kaupunkiin, joka järjestää monia kulttuuritapahtumia ja konsertteja koko festivaaliviikonloppuna. Toinen kiehtova yksityiskohta on, että ilosaarirockin voitot menevät voittoa tavoittelemattomalle Joensuun Popmusiikkilaitokselle, joka tukee Pohjois-Karjalan musiikkikenttää.

Pori Jazz

Yksi vanhimmista ja merkittävimmistä jazzfestivaaleista Euroopassa on Pori jazzin pääkonsertit Kirjurinluodossa, joka on Porin kaupungin länsirannikolla sijaitseva saari. Aloitettu vuonna 1966, jolloin ohjelmaa oli kahdelle päivälle, tämä piknikystävällinen festivaali on nyt pidennetty yhdeksään päivään, levittäytynyt Kirjurinluodosta useisiin lavoihin eri puolille kaupunkia ja tarjoavat monenlaisia konsertteja, joista monet ovat ilmaisia. Festivaali on Suomen suurin kesätapahtuma ja hyvästä syystä – lukuisat legendaariset taiteilijat kuten Miles Davis, Herbie Hancock, Ray Charles, Chick Corea ja Dizzy Gillespie ovat esiintyneet Pori jazzeilla.

Flow Festival

Kaupunkimaailman musiikin ja taiteen festivaali, Flow, pidetään Helsingin Suvilahdessa, teollisuusalueella lähellä kaupungin keskustaa, jossa esitettään musiikkityylejä indie popista nykytaiteeseen sähköiseen jazziin ja souliin. Musiikin ohella festivaali toimii myös eri taiteellisten installaatioiden, videoiden esitysten, suunnittelun, gastronomian kulttuuripaikkana. Viime vuosina esiintyjiä ovat olleet mm. Nick Cave & The Bad Sheets, Björk, Alicia Keys ja The Roots.