Esittelyssä Suomen 10 parasta heavy metal -bändiä - osa 2

Vuoden 2006 Euroviisut -laulukilpailussa Eurooppa järkyttyi, kun vähän tunnettu bändi, joka pukeutui outoihin hirvittäviin asuihin, voitti kilpailun hevilaululla perinteisten pop kappaleiden joukossa. Tämä bändi oli Lordi, joka toi Suomelle meidän ensimmäisen euroviisuvoiton ja esitteli maailmalle suomen rakkauden raskaaseen hevimusiikkiin.

Oli hevimusiikki suomessa suosittua sitten pitkien, synkkien talvien tai eriaisesta kulttuurisesta asenteesta johtuvaa, kukaan ei voi kieltää suomen hevimusiikin valtavaa vaikutusta. Suomalaiset metallibändit ovat suosittuja hevareiden keskuudessa ympäri maailmaa. Vaikka se on muualla uskomattoman pieni ja väärin ymmärretty genre, Suomessa se on yksi suosituimmista musiikkityypeistä ja sitä soitetaan jopa valtavirran radiokanavilla. Suomessa on enemmän hevimetalli muusikoita henkilöä kohden väestöstä kuin missään muussa maassa koko maailmassa. Siksi olemme päättäneet listata meidän mielestä 10 parasta suomalaista hevibändiä, tässä jatkoa edelliseen osaan:

Korpiklaani

Korpiklaani on täydellinen bändi, jonka tahtiin voit kippistää huurteisella juomalla. Bändi ei koskaan ota itseään vakavasti, oli se sitten laulaja Jonne Järvelän naurettava peuransarvimikrofoni live-esityksissä tai harmonikan käyttö suuressa osassa laulujaan. Bändi ei sanoituksissaan eksy kovin kauas juomisesta ja kansanmytologiasta, mutta Korpiklaani on aina viihdyttänyt fanejaan nopeatempoisilla ja tarttuvilla melodioillaan. Suositettelemani albumi: Tales Along This Road (2006) .

Apocalyptica

Kuka tiesi, että sellot voisivat olla karkeita? No, Apocalyptica osoitti meille kaikille, että sellot sopivat mainiosti hevimetalliin. Trio aloitti soittamalla metallican kappaleita kunnianosoituksena, mutta myöhemmin alkoivat laatia omaa alkuperäistä musiikkiaan, jotka olivat yhtä vahvoja kuin metallica coverit. Bändi otti klassisen soittimen ja teki siitä niin raskaan kuuloisen kuin vain ikinä voivat. Apocalyptica on työskennellyt Dave Lombardon ja Corey Taylorin kaltaisten muusikoiden rinnalla ja saavuttanut niin kriittiseen kuin kaupalliseen menestykseen. Heidän 2007-albumi Worlds Collide sisälsi single “I’m Not Jesus”, jossa esiintyy Taylorin laulua, joka sai huomattavan radiolevityksen. Suositeltava albumi: Inquisition Symphony (1998).

Swallow the Sun

Vuoden 2003 biisillä The Morning never Came, death/doom metal -yhtye Swallow The Sun aloitti hitaan nousunsa underground hevipiireissä. Tempo on bändillä avainasemassa ja Swallow The Sun keskittyy ennen kaikkea ilmapiiriin. Aleksi Munterin kosketinsoitin taidot ovat tyylikkäitä ja elegantteja, kun taas laulaja Mikko Kotamäellä on yksi alan parhaista karkean ja puhtaan äänen vaihteluista. Minun mielestäni tämä bändi ei ole saanut tarpeeksi arvostusta ja heidän olisi jo aika tehdä itselleen nimeä. Suositeltu albumi: Hope (2007).

Reverend Bizarr

Nimi sanoo kaiken, ollakseni rehellinen. Bändi oli yksi suomalaisen doom metal tulokkaista. Reverend Bizarre julkaisi kolme levyä, joita pidetään tyylilajin nykyaikaisina klassikoina. Bändi on erikoistunut pitkiin, eeppisiin kappaleisiin, vääristyneillä kitaroilla, sumeilla bassoilla ja jyrisevillä rummuilla. Kappaleiden sanat vaihtelevat okkultismista rakkauden menetykseen. Reverend Bizarre hajosi vuonna 2007, mutta ei ennen kuin julkaisi magnum opuksensa, kaksi levyisen teoksen: III: So Long Suckers. Suosittelemmekin kuuntelemaan juuri tämän albumin.

Shape Of Despair

Tästä funeral doom metal bändistä on viime aikoina tullut yksi suosikki bändeistäni, upealla instrumentaalisella vuorovaikutuksellaan ja kovan ja puhtaan laulun kaksintaistelulla vokalistien Pasi ja Natalie Koskisen esittäminä. Viulistin lisääminen antaa mukavan kosketuksen, ja sitä käytetään ilmapiirin ja synkän mielialan rakentamiseen. Kuten useimmat funeral doom metal bändit, Shape Of Despair ottaa aikansa, mutta bändi pitää kuitenkin soinnut mielenkiintoisina koko ajan, olipa kyse melankolisesta kosketinsoitannasta tai raa’asta kitara-riffistä, joka varmasti räjäyttää kaiuttimet. Suositeltava albumi: Angels Of Distress (2001).

Muutama kunniamaininta

Vaikka nämä bändit eivät tällä kertaa päässyt listallemme, ne on kuitenkin mainittava. Nämä bändit ovat Amorphis, Beherit, Ensiferum, Finntroll, Impaled Nazarene, Insomnium, Moonsorrow, Wintersun ja monia muita.