Esittelyssä Suomen 10 parasta heavy metal -bändiä - osa 1

Suomen parhaiden metallibändien valitseminen oli työläs tehtävä ja vaikka minusta olemme onnistuneet kokoamaan melko kattavan listan, tiedän, ettei kaikki tule olemaan kanssamme samaa mieltä.

Koetimme kuitenkin koota mahdollisimman monimuotoisen listan, jossa hevin erilaiset tyylilajit ovat hyvin edustettuina, doomista death metaliin ja jopa pieni määrä kansanmusiikkia seassa. Vaikket olisikaan kanssamme samaa mieltä siitä, mitkä bändit pääsevät kymmenen parhaan joukkoon, on sinun kuitenkin myönnettävä että näistä ainakin muutamat, ovat maailmalla tunnetuimpien suomalaisten bändien joukossa. Tässä listallemme päässeet bändit lyhyesti esiteltyinä:

Nightwish

Epäilemättä Suomen menestynein bändi, Nightwish nousi sinfonisen Power Metal -tyylin päähän heidän 1997 -debyyttialbumillaan Angels Fall First. Laulusolisti Tarja Turusella on yksi parhaista hevimusiikin äänistä, ja bändi tuki häntä kiinteällä sekoituksella raskasta riffausta ja rauhoittavia melodioita. Bändi on muuttunut vuosien varrella, ja solisti on vaihtunut, mutta se on aina pysynyt kiinni juurissaan ja heillä on johdonmukaisesti levytettyjä albumeita, josta tämän huomaa. Nightwishin asettaminen ensimmäiseksi valinnaksi saattaa irkata joitain ihmisiä, mutta heidän vaikutusta metalliin ei voi kieltää. Suositeltu albumi: Angels Fall First (1997).

Children of Bodom

Death ja Power Metalin välinen hieno linja, Children Of Bodom on aina marssinut omaan rumpuunsa mukaan, eivätkä ole välittäneet kovien metallifanien negatiivisista mielipiteistä. Bändi on erikoistunut metallien nopeisiin purkauksiin, joissa on vahva kosketinsoittimen läsnäolo. Sekin auttaa, että bändillä on niinkin lahjakas kitaristi, kuin Alexi Laiho. Hänen nopea ja villi sooloilu on yksi Children of Bodomin määrittelemistä piirteistä. Suositeltu albumi: Follow The Reaper (2001) .

Stratovarius

Stratovariuksesta on vuodesta 1984 lähtien tullut suosittu bändi power metallin fanien keskuudessa. Alkuperäisin laulaja / kitaristi Timo Tolkki oli bändin liikkeellepaneva voima, ja hänen ihannoimansa Iron Maiden, Black Sabbath ja Megadeath bändien vaikutukset loistivat heidän biiseistä läpi. Bändi alkoi synkempänä kokonaisuutena, mutta keventyi  hieman vuosien varrella. Bändi on kuitenkin kyennyt ylläpitämään uskollista fanialustaa ja omistautumistaan melodiseen power metalliin. He eivät keksineet lajityyppiä, mutta he varmasti täydentävät sitä. Suositeltu albumi: Dreamspace (1994).

Sentenced

Yli 15-vuotisen uransa aikana Sentenced tarjosi hevin faneille tyydyttävän määrän laadukkaita albumeja death metalista goottiseen metalliin. Kitaristi Miika Tenkula oli bändin vetovoima, jossa hänen kitaransoitto ja varhaisen vaiheen laulutyö erottui joukosta. Albumit, kuten 1995-l uvun Amok ja 1996-luvun Down häikäisi kuuntelijoita death metal soundilla, jossa oli aina ripaus melodiaa mukana. Sentenced lakkautettiin vuonna 2005, heidän 2006 live-albuminsa Buried Alive on viimeinen asia, jonka he koskaan julkaisivat. Valitettavasti Tenkula kuoli helmikuun alussa 2009. Suositeltu albumi: Down (1996).

Sonata Arctica

Vielä yksi Power Metal -bändi Top Ten -listalla; Suomi näyttää jatkuvasti tuottavan tämän tyylilajin bändejä. Sonata Arctica ei tee mitään eri lailla useimmista Power Metal -bändeistä, mutta ovat julkaisseet laadukasta materiaalia vuosikausia ja ovat saavuttaneet genren fanien kunnioituksen. Jotkut sanovat, että he kuulostavat samalta kuin Stratovarius, ja tämä voi olla totta, mutta olen aina pitänyt Sonata Arcticaa samalla tasolla Stratovariuksen kanssa, eikä vain heidän tyyliään jäljittelevänä bändinä. Suositeltu albumi: Reckoning Night (2004).

Olemme listan puolivälissä, miltä valintamme näyttää tässä vaiheessa? Oletko samaa mieltä kanssamme vai eroaako sinun mielipiteesi valitsemistamme bändeistä paljonkin? Mikäli suosikkibändisi ei vielä ole ilmennyt listalla, ei hätää, sillä seuraavassa osassa esittelemme vielä viisi bändiä, joiden joukosta sinunkin lempibändisi saattaa löytyä. Lue siis lisää seuraavasta osasta!