Euroopan kymmenen parasta pientä musiikkifestivaalia - osa 1

Kun festivaalikausi lähenee, tarkastelemme joitakin pienempiä, eli halvempia ja epätavallisempia festarivaihtoehtoja, eli kenties sellaisia, jossa on hieman vähemmän tungosta Euroopassa. Tästä listasta saattaa löytyä festareita, joista et ole aikaisemmin kuulukaan, mutta ne voivat silti olla erittäin upeita kokemuksia

Positivus, Salacgriva, Latvia

18. – 20. Heinäkuuta

Riianlahdella sijaitseva Positivuksella on omituinen tunnelma ja vaikuttava kokoonpanoja. Itse vieraillessani siellä vuonna 2014, siellä esiintyi Elbow, Kraftwerk ja Anna Calvi. Kolmesta päänäyttämöstä erillään on paikallinen taide ja käsityö markkina, elokuvateatteri teltta, sirkus esityksiä, modernia tanssia, teatteria ja taidetta. Se ei ole silein festivaali, mutta se on itse asiassa bonus koska idylliset puitteet olisi hieman ristiriidassa minkään terävämmän kanssa. Kolmen päivän leirilippu on noin 63€.

La Roche Bluegrass -festivaali, Roche-sur-Foron, Ranska

30. heinäkuuta – 3. elokuuta

Ranska ei ehkä ole ensimmäinen paikka, joka tulee mieleen, kun ajattelet juurruttavaa amerikkalaista musiikkia, mutta Roche-sur-Foronin pikkukaupunki Alpeilla on ottanut bluegrassin sydämeensä. Kolmipäiväinen perheystävällinen tapahtuma esittelee 30 bändiä Euroopasta ja Yhdysvalloista sekä musiikkityöpajoja, markkinoita, ruokaa ja tanssia kadulla sekä improvisoituja tienvarsikonsertteja. Vuonna 2014 Nashvillen Grammy -ehdokas Blue Highway oli pääesiintyjinä yhdessä Hickory Projectin, Garcia Grassin ja UK: n Kentucky Cow Tippersin kanssa. Kaikki konsertit ja sivutapahtumat ovat ilmaisia, ja kun La Roche on alle tunnin ajomatkan päässä Geneven lentokentältä, se on hauska ja helppo tapa saada autenttinen maku bluegrassista ilman Appalakkeihin lentämistä.

Mysteryland, Haarlemmermeer, Alankomaat

23. elokuuta

Mysteryland on pohjimmiltaan, mitä tapahtuu, kun sekoitat elektronisen kulttuurin, musiikin ja taiteen Aliisan Ihmemaan kanssa Amsterdamin lähellä olevassa metsässä, joka on täynnä iloisia ihmisiä. Samalla kun isot artistit, kuten Chris Liebing, Ben Sims ja Henrik Schwarz soittavat isommilla lavoilla, siellä on myös paljon lahjakkuuksia pienemmissä tiloissa, esittävistä kirjailijoista, valotaiteilijoista interaktiiviseen teatteriin ja mahdollisuus illallistaa joidenkin maailman hulluimpien ihmisten kanssa. Ilmapiiri on huikea ja luova, avoin ja osallistava. Varmista, että jätät kaikki eston kotiin. Liput alkaen 72,50 €.

La Notte Rosa, Rimini, Italia

4. heinäkuuta

Italian Riviera juhlii melko lailla läpi koko kesän, mutta “vaaleanpunainen yö” heinäkuun 4. päivänä venyy Cattolica ja Riviera di Comacchion välille, joka on noin 110 kilometriä pitkä, ja on täynnä musiikillisia esityksiä, tanssia, teatteria, iloa, ilotulituksia ja juhlivia jalankulkijoita. Festareilla on yli 300 näyttelyä, jotka vaihtelevat lasten viihteestä blues konsertteihin. Osallistuvat kaupungit pistävät kunnon esityksen, joten vaikka ooppera hiekalla ei ole sinun juttusi, voit silti juoda juhlatunnelmassa, baareissa ja yökerhoissa tai vain tanssia kadulla. Tarpeetonta kenties sanoa, mutta se auttaa, jos tykkäät pukeutua pinkkiin.

Førdefestivalen, Førde, Norja

2. – 6. Heinäkuuta

Førde, on melko rauhallinen kaupunki, Bergenistä 150 km pohjoiseen. Se istuu Førde -joen rannalla Jølstra -joen suulla ja on siunattu dramaattisilla luonnonmaisemilla. Jäätiköiden, metsien, vesiputousten ja vuorten väliin on järjestetty perinteiseen ja maailmanmusiikkiin omistettu festivaali, jossa bändit esiintyvät ulkoilmassa uskomattomien maisemien edessä. Viiden päivän tapahtumaa on järjestetty jo yli 25 vuotta, ja siellä on noin 300 taiteilijaa 30 maasta, kuten Malista, Ghanasta, Kurdistanista ja Intiasta. Festareilta löytyy myös työpajoja, näyttelyitä, tanssia ja lasten tapahtumia. Lippu viiteen konserttiin £ 85.

Flow Festival, Helsinki, Suomi

8. – 10. Elokuuta

Unohda vihreät pellot ja mudassa rämpiminen, Flow festivaaleissa on kyse kaupunkisuunnittelusta ja teollisuusalueista. Se on sijoitettu Suvilahden voimalaitosalueelle, joka on lyhyen kävelymatkan päässä Helsingin keskustasta. Se muuttuu eläväksi taiteelliseksi alueeksi, jota vastaan bändit soittavat. Yhtä paljon huomiota kiinnitetään ruokaan kuin musiikki, järjestäjät ottavat vihjeensä paikallisesta foodie -kulttuurista ja sisältävät myyjiä, jotka mieluummin söisivät omaa jalkaa kuin tarjoaisivat vetisiä ranskalaisia. Festivaali kaikille aisteille ja yksi, joka menestyksekkäästi onnistuu olemaan siisti ja viihtyisä samaan aikaan. Kolmen päivän lippu 159 €.