HipHop

Jazz – rytmiä ja tunteita. Jazz on alun perin Yhdysvalloista lähtenyt musiikkityyli, jossa on monia eri alalajeja. Tyypillistä jazzille on improvisaatio, jossa muusikot soittavat ja laulavat sitä, mihin melodia ja fiilis heidät vievät. Tästä syystä jokainen jazzkonsertti on usein aina omalaatuinen.

Suomessa jazzilla on vakaa fanikunta, jotka pitävät musiikkigenreä vahvasti yllä. Suomessa on useita bändejä, ravintoloita ja baareja, joissa jazz on keskeisesti osa niiden toimintaa. Jazz rantautui Suomeen 1900-luvulla, eikä ole poistumassa täältä ainakaan hetkeen.

Jazzin historia on ollut Suomessa melko värikäs, sillä alkuun jazz tuli täysin vieraana ja uutena lajina, eikä jazz oikein vielä merkinnyt kenellekään mitään tiettyä. Se hakikin jonkin aikaa omaa paikkaansa. Levyjä oli hankala saada Suomeen ulkomailta ja suomalaiset yhtyeet eivät olleet ihan varmoja, mitä kaikkea jazziin kuuluu.

Erikoisinta oli ehkä jazzin tahti, joka ei ollut lähellekään sitä, mitä yhdysvaltalaiset angloamerikkalaiset olivat luoneet. Se muistutti enemmän eurooppalaista, melko kovaa ja kaikkea muuta paitsi svengaavaa. Onneksi tähänkin saatiin kuitenkin korjaus, kun Suomi sai jazzin oman isännän Suomeen.

Kyseinen isäntä oli nimeltään Andania Yankees, joka oli amerikansuomalaisten luoma bändi. He soittivat laivalla S/S Andania, joka saapui Suomeen. Suomessa ollessaan yhtye soitti juuri tätä alkuperäistä jazzia ja varsinkin yhtyeen klarinetisti ja saksofonisti Tommy Tuomikoskesta tuli olennainen osa suomalaista jazzhistoriaa.

Jazzin nousu, sota ja uudelleen nouseminen

Suomessa vahvan jalansijan sai haitarijazz, joka kehittyi 1920-1930-luvulla. Sen yksi merkittävimmistä luojista oli Dallapé-niminen yhtye. Fokseja soitettiin tietysti haitarilla, mutta myös banjoilla tai viuluilla. Rummut olivat olennainen osa tyyliä. Myöhemmin haitarijazzista muodostui humppa, joka nousi suomalaisten suosioon 60-luvulla. Sama bändi keikkaili näillä kaikilla vuosikymmenillä paljon.

Yllättävää kyllä, jazzilla on iso merkitys myös toisen maailmansodan aikana. Kotirintamalla ei saanut joko tanssia ollenkaan tai se oli osittain kiellettyä. Tanssikouluissa se oli sallittua ja siellä soitettiin myös livemusiikkia. Näissä nähtiin svengaavampaa ja rennompaa jazzia, joka sopi tanssimiseen hyvin. Jazz ei kuitenkaan ollut se asia, mikä jäisi sodan jalkoihin, vaan jatkoi kehitystä.

Jazzin nousu, sota ja uudelleen nouseminen
Jazzin nousu, sota ja uudelleen nouseminen

Sodan jälkeen tietysti tanssi palasi kuvioihin ja suomalaiset kaipasivat tanssimusiikkia. Näin ollen jazz sai vahvan suosion taas tanssijoiden kesken. 1950-luvulla suosituksi nousivat erityisesti jazziskelmät. Se ei ollut jazzmaailmassa itsestäänselvyytenä pidetty jazzin laji. Iskelmämusiikkihan on nimenomaan suomalaisten musiikkia.

Jo nimessäkin huomaa sen mahdollisuuden, joka jakaa muusikot vahvasti puolelle tai toiselle. Toisaalta se oli olennainen osa jazzia, sillä se toi uutta yleisöä ja vetosi niin tanssijoihin kuin kuuntelijoihinkin, mutta toisaalta se ei ollut sitä oikeata jazzia. Muusikot olivat kuitenkin oikeita jazzmuusikoita.

Tämän jälkeen Suomessa jazz sai oman paikkansa koulutusten myötä, jonka avulla Suomi sai uusia tuulia ja uusia tyylejä, jotka kehittyivät nuorten, uusien muusikoiden mukana. Suomeen tuli monia erilaisia jazzin alalajeja, jotka muotoutuivat juuri suomalaisen korvaan sopivaksi.

Jazz on sinänsä mielenkiintoinen musiikkityyli, että se kehittyy edelleen ja sillä on suunta vain eteenpäin. Jazz on tärkeä, erottamaton osa suomalaista musiikkimaailmaa. Jazzia kuunnellaan monissa eri ympäristöissä, jazzille on omia musiikkifestivaaleja ja Suomessa vierailee jatkuvasti jazzin huippunimiä kaikkialta maailmasta.

Suomalainen jazz on omaperäistä osittain, mutta nykyisin erilaiset fuusiot ovat samankaltaisia kuin muuallakin. Muuttuvan ja kehittyvän musiikkilajin etuja on se, että ne kehittyvät kaikkialla, kunhan muusikoita vain on. Globaalissa maailmassa taas nähdään se ilmiö, että muusikot oppivat toisiltaan kansainvälisesti jatkuvasti, eikä vain silloin, kun yksittäinen huippuartisti tai -muusikko vierailee Suomessa.