Kipparikvartetti, huumorilaulujen vuosikymmenet

Kvartetti koottiin alunperin Harry Bergströmin toimesta hoitamaan vain Kaunis Veera-elokuvan laivamiesten lauluosuudet. Elokuva oli kuitenkin todella suosittu ja samoin kipparikvartetiksi nimeytynyt miesporukka ilahdutti rempseällä tyylillään sen verran, että heistä tuli 1950-luvun tärkeä kulttuuri-instituutio.

Kipparikvartetin menestyksen takasivat sen hauskat rallit ja iskelmät, joiden aiheena oli usein kaukomaiden ihmeet. Kvartetin repertuaariin kuului myös paljon lastenlauluja. Kvartetin musiikki ei rajoittunut mihinkään tiettyyn kansanryhmään, vaan se oli suosittua jokaisessa yhteiskuntaluokassa. Kvartetti esiintyi monissa valtiollisissakin edustustapahtumissa. Kvartetti koostui taitavista muusikoista ja sen perustajan, kapellimestarina toimivan Harry Bergströmin lisäksi jäseninä olivat Auvo Nuotio, Kauko Käyhkö, Teijo Joutsela ja Olavi Virta. Virran korvasi Eero Väre vuonna 1953. Väreen tilalle palkattiin, tämän kuoltua, Kalevi Vallineva vuonna 1973. Harry Bergströmin jälkeen kapellimestarin rooliin tuli vuonna 1955 George de Godzinsky.

Radiosta televisioon

Vaikka kvartetin musiikillista tuotantoa voi pitää yleisön hauskuuttamismusiikkina, se oli korkeatasoista ja vahvaa. Kvartetti esiintyi myös Suoman ensimmäisessä televisiolähetyksessä ja oli vakioesiintyjä radiossa. Kipparikvartetti sai oman tv-ohjelmansa 1964, jolloin sen visuaalinen hauskuus tuli vielä laajemmiin tutuksi. Kipparikvartetti elokuva tehtiin jo 1952 yleisön kannustuksen johdosta.TV-ohjelmassa kvartetti esitti pelleillen hauskoja, osittain käännösiskelmiä, eksoottisista kohteista maailmalla, joita sen ajan stereotypiat väritttivät aikalailla. He esiintyivät Havaijilla ukulele kainalossa alkuperäisasukkaina, etelä-Amerikkalaisina rosvoina, tai nahka mustattuna puuvillaplantaasilla. Kauko Käyhkö tuotti 1964 sarjan Kotikunnailta, jossa Kipparikvartetti esiintyi myös näissä eksoottisissa asetelmissa. Nämä musiikkikuvaelmat olivat Käyhkön bravuuri, sillä hänen selkeät koomikon kykynsä saivat loistaa sarjassa. Musiikkikappaleiden sanoitus perustui Reino Helismaan lyhyisiin limerik-runoihin.

Kotikunnailta-sarjassa kuultiin ensimmäistä kertaa myös Rosemary Clooneyn tunnetuksi hitiksi tulleen This Ole House-laulun käännösversio Torppavanhus. Kappaleen esittämiseen tarvittiin luonnollisesti muutama stetson ja maissipiippu. Kipparikvartetti klassikko Tiritomba esitettiin teemaan sopivasti Italialaisessa Trattoriassa ja Brasilialaiseen lauluun perustuva Rosvojen laulu hoilattiin sombreroissa. Humoristisin on ehkä kuitenkin havaijipaidoissa, leit kaulalla esitetty Havaijilainen sotalaulu, jossa jopa havaijikitaristi Onni Gideon nähtiin hulaamassa.Kvartetti teki myös harvinaisesti kantaa ottavan kappaleen Iltaloma Suezilla joka kuultiin vain radiossa. Sen tarkoitus oli tuoda esiin suomalaisten rauhanturvaajien tilanne Suezin kriisissä. Kappaleen sävel mukailee tuttua Kuningaskobra-laulua. 

Kotimaiset viisut

Kun kaukomailta palattiin kotimaan kamaralle, aiheet pyörivät tukkilaisromantiikassa, merimies- tai lappilaismaisemissa. Tämän aihealueen kestohitiksi nousi itseoikeutetusti Rovaniemen markkinoilla jonka Käyhkö lauloi, ja visuaalista puolta väritti Saamelais-asusteisiin puetut statistit ja Fakiiri Kronblom. Kipparikvartetin ikivihreisiin kuuluu mm. Pieni ankanpoikanen, On lautalla pienoinen kahvila, Vanhan merirosvon kapakassa, Jätskibaarin tyttö ja Hauva ikkunassa.George de Godzinskyn aikana Kipparikvartetti vieraili myös pohjoismaissa. Hartaasti suunniteltu Amerikan kiertue jäi kuitenkin tekemättä. Kipparikvartetin viimeinen keikka tehtiin vuonna 1962. Seuraavan parinkymmenen vuoden aikana Kipparikvartetti esiintyi satunnaisesti yksityistilaisuuksissa ja lopetti kokonaan toimintansa vuonna 1983 Kauko Käyhkön kuollessa.

Kauko Käyhkö on arvellut kvartetin menestyksen salaisuudeksi sen oikean ajoituksen. Kansan kaivatessa jotain rempseää ja reilua jolle sai vapaasti nauraa. Ei tarvitse olla ikäloppu että muistaa nämä tunnetuimmat rallit, sillä yhtyeen aikakausi jakautui kolmelle vuosikymmenelle, ja oli etenkin maakuntaradiossa vakiosoittokamaa vielä 80-luvullakin. Kipparikvartetti on taas yksi esimerkki kokoonpanosta, jonka ajoitus on mennyt niin nappiin, että sen huumori on edelleen elinkelpoista. Itse muistan kuunnelleeni ja heiluttaneeni jalkoja kvartetin hauskojen laulujen tahdissa mummin kanssa kesämökin verannalla. Minut Kipparikvartetin musiikki viekin aina lapsuuteen ja sille samalle mökille.