Kuuluisat suomalaiset laulajat

Kaj Tapio Rautavaara oli pitkään yksi Suomen pidetyimmistä laulajista. Hän syntyi Pirkkalassa 1915 ja kuoli Helsingissä vuonna 1979. Häntä muistellaan laulun mestarina. Suosiota saivat kappaleet ”Päivänsäde ja Menninkäinen”, sekä ”Reppu ja Reissumies”.

Suomen tunnetuimpia laulajia viime vuosina ovat muun muassa olleet Ville Valo, sekä Tarja Turunen, he ovat molemmat tehneet nimeään tunnetuksi Suomen ulkopuolellakin.Ensimmäisiä suomalaisia artisteja, jotka toivat suurta kansainvälistä menestystä tullessaan, oli Hanoi Rocks. Hanoi Rocks aloitti Ruotsista ja 80-luvulla tämä kyseinen bändi olikin iso nimi Japanissa. Bändi saavutti myös Yhdysvalloissa menestystä, mutta ei kuitenkaan samalla tavalla kuin Japanissa. Suomalaista hevimusiikkia taas teki maailmalle tunnetuksi Nightwish, Him, Children of Bodom, ja Stratovarius. Nämä yhtyeet alkoivat myydä paljon levyjä ulkomailla. Pop musiikin puolella taas tietä avasi The Rasmus. Saksan puolelle tunnetuksi yhtyeeksi taas ylsi Sunrise Avenue. Oopperalaulajista tunnetuinta titteliä suomalaisista oopperalaulajista pitelee Karita Mattila. Hän on konsertoinut ympäri maailmaa ja sai läpimurtonsa tehtyä kansainvälisille markkinoille vuonna 1984, kun hän voitti BBC:n arvostetun palkinnon ”Singer of the World”.

Laulukilpailut

2000-luvulla tuli televisioihin erilaisia laulukilpailuja, joissa esiintyjäksi haluavat pystyivät näyttämään kykynsä. Näistä ohjelmista onkin tullut suuri joukko erilaisten musiikkilajien laulajia sekä yhtyeitä. Osa näistä on ollut vain hetken huumaa, mutta on näistä ohjelmista moni päässyt laulu-uran alkuun. Ensimmäisiä ohjelmia olivat, Popstars, se esitettiin vuonna 2002. Gimmel yhtye on jäänyt monien mieleen ja vaikka yhtye hajosikin, Jenni Vartiainen jatkoi soolo urallaan ja on pärjännyt hienosti, niin Suomessa kuin ulkomaisilla markkinoillakin ja hän onkin yksi menestyneimmistä sooloartisteista.Popstars ohjelman jälkeen tuli ohjelmaformaatti Idols, samalla idealla toimiva kuin Popstars. Idols-ohjelman kauden voittaja sai palkinnoksi levytyssopimuksen. Ensimmäisen kauden voitti Hanna Pakarinen, nuoren naisen rokahtava tyyli iski suomalaisiin ja hän levytti 5 levyä ja edusti Euroviisu-kilpailuissa Suomea. Muita tunnettuja nimiä näistä ohjelmista on Antti Tuisku, Diandra, Anna Abreu ja Anna Puu. He ovat jatkaneet ohjelman jälkeen uraansa vaihtelevalla menestyksellä.

Laulukilpailut
Laulukilpailut

Kilpailijaksi pääseminen ei ole helppoa, sillä näihin ohjelmiin on koe-esiintymiset, jotka kuvataan usealla paikkakunnalla. Sieltä pääsee sitten jatkoon, tai joutuu lähtemään kotiin. Kilpailun edetessä yleisö äänestää voittajan ja jatkoon pääsevät. Esiintymiskammoiselle tämä ei sovi, sillä koe-esiintymiset kuvataan ja näytetään myös televisiossa yleisölle.Ennen Popstarsia ja Idolsia, televisiossa suosituin lauluohjelma oli Syksyn sävel. Kilpailu oli saman tyyppinen, artistit esittivät laulujaan ja niistä parhain äänestettiin. Tähän kilpailuun on osallistunut Irwin Goodman sekä Mikko Alatalo, he ovat myös tunnettuja suomalaisia laulajia. Mikko Alatalo voittikin Syksyn sävel-ohjelman peräti neljä kertaa. Monen näistä kilpailuista pudonneen ura lähtikin kunnolla nousuun näiden ohjelmien jälkeen. Musiikki makuja ja esiintyjiä on nykypäivänä yhtä monta, kuin kuuntelijaakin. Ohjelmat toimivat monille ponnahduslautana omalle uralleen, ja laulajat ovat sekoitelleet omaa tyyliä vapaammin, kuin ennen. Uran luominen ei toki tämän päivän artisti määrässä ole helppoa.

Saara Aalto

Saara Aalto nousi julkisuuteen Talent Suomi-kilpailussa, jonka jälkeen hän edusti Suomea Euroviisuissa. Hän oli myös erittäin suositti osallistuja The X-factor laulu- ja esiintymiskilpailussa Iso-Britanniassa. Saara on julkaissut levyjä jopa kiinaksi. Saarasta on tullut suomalaisille ylepeydenaihe. Oulunsalossa syntynyt tähti oli jo lapsuudesta asti musiikki- ja tanssiuralla. Hän kierteli häitä ja keikkaili niissä nuorena, ennen kuin suoritti musiikin ammattitutkinnon. Saaran ympärillä avoimesti kohuttiin hänen homoseksuaalisuudesta, hänet on muunmuuassa valittu vuoden homoksi vuonna 2016 QX Gay Gaalassa.