Rockmusiikki Suomessa

Juice Leskinen, Eppu Normaali, Apulanta… Suomihittejä lauletaan kavereiden kesken karaokebaareissa ja jokainen voi löytää omat lempikappaleensa monista rockin alalajien kirjoista. Parhaimmillaan suomalaiset rockyhtyeet ovat saaneet kansainvälistä menestystä. Alunperin nimellä Rock and Roll, myöhemmin lyhentynyt vain sanaan Rock, populaarimusiikin historia alkaa 1950-luvulta Yhdysvalloista. Rockin keskeisimmät instrumentit ovat sähkökitara ja sähköbasso, rummut sekä kosketinsoittimet. Rockista on kehittynyt lukuisia tyylilajeja kuten, poprock, hardrock, suomirock, punk…

Rockin pitkä taival suomalaisten suosioon

Suomalaiset lämpenivät 50-luvulla hitaasti uudelle mussikkilajille rockille. Sen ajateltiin villitsevän nuoria ja olevan ohimenevä muotivillitys. Tyypilliset nuoret kuuntelivat 50-luvulla iskelmää, tangoa tai sivistyneimmät jazzia. Suomalaisten rokki olikin 50-luvulla lähinnä suomenkielisiä versioita ulkomaalaisista hiteistä tai vahvasti iskelmä vaikutteista rockmusiikkia.Kymmenen vuotta siihen meni ennen kuin rokki saavutti Suomessa suuren kansansuosion. 60-Luvulla iskelmälaulajat Kirka ja Tapani Kansa avasivat latua rockmusiikille. Vihdoin 70-luvulla Suomirock nousi suosituksi musiikiksi varsinkin nuorison keskuudessa. Yhtä suomirockin edelläkävijänä pidetään Juice Leskistä.

Suomirockilla, kuten nimi kertookin, tarkoitetaan suomalaista rockmusiikkia, supistetusti suomirock on vain suomenkielistä rock-musiikkia. Suomirockin ajatellaan alkaneen 70-luvulla kun suomalaiset alkoivat itse säveltämään, sanoittamaan ja tuottamaan rokkia. Tuolloin suomirockiin oli tyypillistä hakea vaikutuksia punkista. Hyvä esimerkki suomalaisesta punkista vaikutteita ottanut artisti on Pelle Miljoona. Ennen suomirock-käsitettä kansa puhui ‘Härmärockista’. Se oli Yleisradion lähettämä ohjelma, jota toistettiin maanantai iltapäivisin ja joka soitti vain suomirockia. Härmärock olikin ‘junttimusiikkia’ lähettämä ohjelma, mutta jonka kautta monet yhtyeet tulivat kuuluisiksi.Suomirockin läpimurto oli 70- ja 80-luvuilla. Ajan suosituimpia yhtyeitä olivat muun muassa Eppu normaali, Leevi and the Leavings, Popeda, Dingo ja Yö.

Parhaimmat kappaleet soivat edelleenkin radiossa sekä elävät omaa elämää.Kansainvälinen läpimurto on jäänyt vähälle suomirockin saralla. Suomella on kuitenkin ollut paljon potentiaalia päästä hittilistojen kärkeen. 70-Luvulla perustettu Hurriganes-yhtye sai jonkin verran suosiota maailmalla ja sen sanotaan avanneen latua muille suomalaisille yhtyeille. Sanotaan että kaikkien aikojen kansainvälisesti menestynein suomirock-yhtye olisi Glam rockia soittava Hanoi Rocks.Vaikka miesäänet ovat olleet naisia menestyneempiä suomirockissa, ovat naiset jättäneet omat jälkensä suomirockiin. Suosituimpia naisartisteja ovatkin olleet muun muassa Irina, Pmmp ja Maija Vilkkumaa.

Suomirock 2000 luvulta tähän päivään
Suomirock 2000 luvulta tähän päivään

Suomirock 2000 luvulta tähän päivään

2000-Luvulla uusia ja menestyneitä suomirock bändejä ja artisteja on noussut tasaisen väliajoin. Vuosituhannen alkupuolella monet artistit vaihtoivat laulukielen englanniksi ja kansainvälistä menestystä etsittiin myös panostamalla musiikkivideoihin. Silloin kansainvälisen läpimurron suomirockin osalta tekivätkin HIM ja Nightwish. Suomi on ollut menestyksekäs heavy metal ja Hard Rock bändien osalta. Ehkä siinä karussa musiikissa on jotain mihin suomalainen samaistuu helposti. Suomi on tunnettu maailmalla juuri siitä että meillä on eniten heavy metal yhtyeitä suhteessa väkilukuun. Ironista on sekin että Suomelle ainoan voiton Euroviisuissa on tuonut Lordi.Radiosta voi kuulla rockia kahdelta sille omistetulta kanavalta, SuomiRock sekä Radio Rock- kanavalta. Radio Rock on lähettänyt ohjelmia ja musiikkia vuodesta 2007 lähtien ja SuomiRock vuodesta 2016 lähtien.

Festarikansana suomalaisilla on tottakai rockille omistetut omat festari, RuisRock. Nykypäivänä RuisRock on yksi kesän suosituimmista festareista ja varsinkin nuorten suosiossa. RuisRock on yksi Euroopan vanhimpia yhtäjaksoisesti jatkunut rockmusiikki-festareita. Nykypäivänä RuisRockin lavoilta kaikuu muutkin kuin vain rockin sävelet sekä kansainvälisiä musiikki sensaatioita on kuultu ja nähty Ruissalossa.Loppujen lopuksi suomalaiset ovat rock-kansaa. Suomalaiset ovat antautuneet rokille niin värikkäissä ja runollisesti rikkaissa sanoituksissa, jotka kuvastaa suomalaista sisua, sielunmaisemaa, melankoliaa ja elämää. Suomirockia on soitettu reilut 40 vuotta menestyksekkäästi, eikä sen menestymisen hiipumisesta ole vielä tietoakaan.