Suomalainen musiikki verkossa

Musiikin saatavuus ei enää ole pelkkien CD-levyjen tai muiden tallenteiden varassa, vaan nykyään sitä on saatavilla myös suoraan verkosta. Sieltä sen saa kätevästi suoraan omalle tietokoneelle, mistä se on helppo tallettaa puhelimeen ja muihin laitteisiin, joista sitä haluaa kuunnella. Suomalainen musiikki on myös hyvin mukana tässä teknologien kehityksessä ja on monia eri sivustoja, mistä musiikkia voi hankkia.

Ensimmäisenä verkosta musiikkia kuunnellessa ja ostaessa tulee mieleen, saako artisti itse myös korvauksen siitä vai onko kyseessä jotain laitonta. Tämä riippuu hyvin pitkälti siitä, mistä musiikkia hakee. On olemassa lukuisia sivustoja, joissa kaikki tapahtuu täysin laillisesti tekijänoikeuksia kunnioittaen. Erilaiset laittomat musiikinjakelusivustot kattavat todennäköisesti kuitenkin suurimman osan internetin musiikkitarjonnasta.

Teosto edustaa suomalaisia musiikintekijöitä ja huolehtii siitä, että he saavat asianmukaisen korvauksen musiikistaan. Oman musiikin laittaminen verkkoon onkin yleistynyt paljon viime vuosina, sillä levytyssopimuksia ei ole etenkään pienten tuntemattomien artistien helppo saada. Tällöin avuksi voi tulle Teosto, joka neuvoo ja opastaa siinä, miten oman musiikin saa julkaistua verkossa.

Suomalaista musiikkia löytyy paljon erilaisista striimauspalveluista ja latauskaupoista. Kun asiakas ostaa musiikin tällaisten tunnettujen palvelujen kautta, voi hän samalla vakuuttua siitä, että artisti saa myös jonkinlaisen korvauksen siitä. Jos musiikkia kuitenkin ladataan ilmaiseksi epämääräisiltä sivustoilta, ei itse artisti tule hyötymään tästä mitään.

Missä voi kuunnella suomalaista musiikkia?

Suomalaisen musiikin kuunteluun verkossa on monia eri kanavia. Helpoiten musiikkia löytää palveluiden, kuten Youtube ja Spotify, kautta. Monet vähemmänkin tunnetut artistit voivat helposti ladata musiikkia näihin kanaviin ja tuoda näin musiikkinsa koko kansan kuultavaksi. Nämä kanavat toimivat myös hyvin erilaisilla laitteilla, joten niitä on kiva kuunnella sekä kännykällä että tabletilla.

Missä voi kuunnella suomalaista musiikkia?

Suomi on melko edellä teknologiassa yleisesti maailmaa katsottaessa. Suomalaisilla artisteilla on kaikki työkalut käytössään, joka mahdollistaa musiikin tuomisen verkkoon ja sitä kautta suuremman yleisön kuultavaksi. Monesti musiikki halutaankin laittaa internettiin sen sijaan, että varoja käytettäisiin itse levyjen painamiseen. Se on myös paljon helpompaa ja kannattavampaa artistin näkökulmasta katsoen.

Youtubessa on mahdollista myös kuunnella erilaisia livestriimejä. Näitä voidaan näyttää myös muun muassa Facebookissa ja Instagramissa. Etenkin vuonna 2020 alkanut korona pandemia, on saanut artistit turvautumaan entistä enemmän internetin välityksellä tarjottaviin keikkoihin. Toiset palvelut tarjoavat livestriimin maksua vastaan ja tällöin myös artistin korvaus keikasta on hieman parempi.

Spotify on erittäin suosittu paikka suomalaisen musiikin kuunteluun. Sen voi hankkia itselleen joko ilmaisversiona tai pientä kuukausittaista maksua vastaan. Sieltä löytyy todella paljon suomalaisten artistien musiikkia lähes jokaisesta mahdollisesta genrestä. Mukana on harvinaisempiakin nimiä. Spotifyta voi kuunnelle joko oman sovelluksen tai verkkosoittimen kautta.

SoundCloud on sivusto, johon artistit voivat lisätä omia musiikkejaan mp3-tallenteiden muodossa. He voivat myös itse valita voivatko kuulijat kopioida kappaleita sivuston kautta vai ovatko ne tarkoitettu pelkästään kuunteluun. SoundCloudista voi löytyä vanhoja klassikoita, joita ei välttämättä enää muualta löydy, sillä sivusto on toiminut erittäin pitkään ja ollut suosiossa myös suomalaisten artistien keskuudessa.

On hyvä huomioida, että etenkin korona-aikaan artistien tulot voivat olla hyvinkin epävakaita ja siksi on mukavaa, jos musiikin kuulijat voivat omalta osaltaan avustaa artistien toimeentulossa. Siksi kannattaakin kuunnella musiikkia vain luotettujen sivustojen kautta, jolloin artisti on myös itse tietoinen missä hänen musiikkinsa leviää. Piraattimusiikki ei hyödytä artistia mitenkään, ja pahimmassa tapauksessa sillä voi saada jopa erittäin harmillisen viruksen omalle tietokoneelleen.