Suomen parhaat kansanmusiikin festivaalit

Suomen kansanmusiikki on säilynyt keskeisessä asemassa suomalaisessa kulttuurissa ja se on nykyään keskeinen osa kansallista identiteettiämme. Kansanmusiikkia opetetaan klassisen musiikin rinnalla arvostetussa Sibelius akatemiassa, ja sitä juhlitaan maailmanluokan Kaustisen kansanmusiikin festivaaleilla vuosittain. Suomalainen kansanmusiikki on menneisyyden, nykypäivän ja tulevaisuuden musiikkityyli. Tässä artikkelissa paljastamme parhaat suomalaiset kansanmusiikin festivaalit.

Kaustisen kansanmusiikkifestivaali

Skandinavian suurin kansanmusiikin festivaali, tämä seitsemän päivän extravaganza on yksi Suomen kauneimmista tapahtumista ja houkuttelee Kaustiselle vuosittain yli 30 000 ihmistä. Festivaali perustettiin vuonna 1968 ja sen perustaminen oli keskeinen osa kansanmusiikin suosion elvyttämistä viimeisten 50 vuoden aikana. Kaustisen kansanmusiikkifestivaali valitsee joka vuosi jännittävän teeman, ja sen lavat esittelevät tuhansia muusikoita Suomesta ja ympäri maailmaa.

Hollo & Martta -festivaali

Hollo & Martta -festivaali on yksi maan neljästä kansainvälisestä CIOFF -festivaalista. Festivaalin järjestää Hollolan Nuorisojärjestö, joka on maan johtavan kansanperinne yhdistys. Festivaali ei juhli vain suomalaista kulttuuria, vaan myös laajaa kirjoa eurooppalaisia tanssitaiteilijoita. Luoden sähköisen ilmapiirin värikkäine pukuineen, kauniin musiikin ja upeiden esitysten avulla, Hollo & Martta -festivaali on täynnä energiaa ja intohimoa.

Kihaus Folk Festival

Kihaus Folk Festival keskittyy kansan, bluesin ja perinteisen pohjoismaisen tanssi (pelimanni) -musiikkiin ja tuo nämä kauniit tyylilajit Rääkkylän upeaan ympäristöön. Festivaali ylpeilee tuomalla nuoria muusikoita näyttämölle sekä esittelemään paikallisia lahjakkuuksia ja inspiroivia esityksiä. Joinain vuosina juhla keskittyy myös muihin kansainvälisiin kansanmusiikin tyylilajeihin. Kihaus on perheystävällinen tapahtuma ja kannustaa niin aikuisia kuin lapsiperheitäkin osallistumaan.

Haapaveden kansanmusiikkifestivaali

Haapaveden kansanmusiikkifestivaali perustettiin vuonna 1989, eikä vain juhli kansanmusiikkia, vaan opettaa myös tyylilajia aloitteleville muusikoille. Festivaali on jaettu viiden päivän kansanmusiikkikurssiin ja neljän tai viiden päivän esityksiin, tapahtuma sisältää upeita esityksiä, työpajoja ja seminaareja. Joka vuosi opettajat ympäri maailmaa tarjoavat tietämystään festivaalikävijöille, jatkamalla perinteisten suullisten opetusmenetelmien historiaa.

Folklorefestivaali Jutajaiset

Pohjoinen kulttuuri on loistossaan arktisen keskiyön auringossa tässä ainutlaatuisessa tapahtumassa. Folklorefestivaali Jutajaiset järjestetään Rovaniemellä, Lapin hallinnollisessa pääkaupungissa ja kaupallisessa keskuksessa. Alussa tapahtuma oli pieni, johon tanssijat ja muusikot kokoontuivat juhlimaan kansankulttuurin perinteitä. Tänä päivänä tapahtuma juhlii Lapin ainutlaatuista perintöä sekä muita suomalaisia ja kansainvälisiä perinteitä isommalla mittakaavalla.

Maailma Kylässä

Kansanmusiikin ja kulttuurin kasvavan suosion myötä monikulttuuristen juhlien intohimo on tarttunut pääkaupunkiin. Maailma Kylässä on ilmainen tapahtuma, joka houkuttelee vuosittain noin 85 000 kävijää. Festivaalin ohjelmaan kuuluu musiikki-, sirkus-, tanssi- ja teatteritaiteeseen ja toimintaan liittyviä esityksiä, sekä eri puolilta maailmaa olevia perinteitä ja monikulttuurista yhteistyötä.

Pispala Schottische, Dance Mania ja Folkalandia Cruise

Alunperin yhdestä, Pispala Schottische, tapahtumasta lähtöisin oleva tapahtuma perustettiin vuonna 1970 mutta on sittemmin jakautunut kolmeen eri kansanmusiikkia rakastavaan festivaaliin: Pispala Schottische, Dance Mania ja Folkalandia Cruise. Pispala Schottische tapahtuma ottaa valtaa kadut joka vuosi kesäkuussa ja juhlii kansanperinteitä sekä nykyaikaisia folk-sovituksia. Dance Mania järjestetään syyskuussa ja tarjoaa sekä loistavia esityksiä että koulutustilaisuuksia. Folklandia Cruise on viikonlopun pituinen tapahtuma, joka kunnioittaa kansanmusiikkia ja tanssia juhlallisella risteilyllä Turusta Tukholmaan.

Oletko itse koskaan käynyt näillä festivaaleilla? Mikäli et, miksi et tutustuisi niihin ensi vuonna ja katso, mitä mieltä olet. Kenties löydät oman suosikkisi, josta tulee jokavuotinen perinteesi ja mahdollisesti vuoden kohokohta. Olit sitten kiinnostunut lähtemään yksin tai koko perheen voimin, kaikille löytyy sopiva tapahtuma ja varmasti mielenkiintoisia nähtävää ja koettavaa. Mikä näistä kansanmusiikin festivaaleista kiinnostaa sinua eniten? Mikäli et osaa päättää, valitse sinua lähellä oleva festivaali ja käy tarkistamassa millainen meno siellä on.